Page content

Zitten is het nieuwe roken

Zitten is het nieuwe roken

Zitten is het nieuwe roken. Dit klinkt als een grap, maar het is een serieus probleem. Het gevaar voor de volksgezondheid zit hem in de inactieve leefstijl van vandaag de dag, met als grootste probleem het vele zitten.

Onderzoek naar zitten

De uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ wordt niet zomaar gedaan. Sinds de resultaten van de eerste onderzoeken naar de gevolgen van roken bekend zijn, staat roken al jaren bekend als ongezond. Rokers hebben een verhoogde kans op onder andere hart- en vaatziekten, longkanker en COPD.

Uit onderzoek naar zitten is gebleken dat met name te veel en lang achter elkaar zitten, ook vergelijkbare ziekten tot gevolg kan hebben. Net als bij roken vergroot veel zitten de kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat ‘veel-zitters’ twee keer meer risico lopen op diabetes.

De oplossing?

Vele wegen leiden naar Rome en ook naar de oplossing van het ‘zit-probleem’. De oplossing ligt niet alleen in meer bewegen. Mensen die lang zitten en sporten ondervinden ook de negatieve gevolgen van het vele zitten. Loop daarom ieder uur een kort rondje van circa vijf minuten of kies er bijvoorbeeld voor om lopend te telefoneren of staand te vergaderen. Dan gaat er geen kostbare werktijd verloren.

Een andere oplossing die wij naast de bovenstaande aanraden is het doen van mobiliteitsoefeningen. Mobiliteitsoefeningen zijn bedoeld om de beweeglijkheid en mobiliteit te vergroten. Van uren stilzitten achter een bureau word je namelijk stijf.

De mobiliteitsoefeningen die wij jou aanraden nemen bijna geen tijd in beslag. Je kunt binnen no-time weer aan het werk. Vijf kleine oefeningen die je naast je bureaustoel kunt doen.

Video: Mobiliteitsoefeningen voor op kantoor

Doe deze oefeningen minimaal één keer per dag, maar ieder uur één keer is natuurlijk vele malen beter.

Een andere oplossing?tafeltennis-whydonate-tlv-martijn

Wij hebben een tafeltennistafel aangeschaft. Een paar keer per dag een potje spelen is niet alleen goed voor de gezondheid, een beetje onderlinge competitie en gezonde rivaliteit is ook een aanwinst op de werkvloer!

Meer resultaat?

Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book

Anti Spam - Je gegevens zijn veilig.

Comment Section

0 reacties op “Zitten is het nieuwe roken

Plaats een reactie


*